English versionEnglish

  +359 888 510 061
info@thereddoorshouse.com
#Български
Къщата с червените врати - Забавления
#НачалоЗа КъщатаЦени и заетостКъде се намирамеПолезна информацияКакво да правим в регионаСнимки от къщата и Родопите#
#
# # #
 

ЗАБАВЛЕНИЯ ДОКАТО СТЕ НА ПОЧИВКА В КЪЩАТА С ЧЕРВЕНИТЕ ВРАТИ

Какво да правим в региона?
#
Разбира се да карате ски през зимата в Пампорово, което се намира на 14 километра от къщата, както и да си почивате. Ако останете обаче повече дни и решите да опознаете региона, тук ви предлагаме няколко идеи за интересно изкарване:

Ново: Офроуд сафари с джип
#
За феновете на приключенията, подготвихме и нова атракция - офроуд сафари. Джипа побира до 8 човека, които могат да разгледат интересните кътчета на Родопите или да се насладят на барбекю, приготвено пред тях на красивите поляни.
Цената на разходка с включено приготвяне на барбекю е 15 лева на човек, минимум 80 лева. Без барбекю - 10 лева на човек, минимум 50 лева.

Ново: Разходка с лодка
#
Ако обичате водата и желаете да погледнете под друг ъгъл на прелестите на Родопите, една разходка с лодка по водите на язовир Цанков камък ще ви даде този шанс. Цените са следните:

Със собствени автомобили до язовира и разходка с лодка: 15.00лв на човек
мин. 40.00лв - до 3-ма души, мин. 80.00лв - над 3-ма души
Със собствени автомобили до язовира, барбекю и разходка с лодка: 20.00лв на човек
мин. 60.00лв - до 3-ма души, мин. 100.00лв - над 3-ма души
С джип до язовира и допълнителна разходка с лодка: 20.00лв на човек
мин. 90.00лв - до 3-ма души, мин. 110.00лв - над 3-ма души
С джип до язовира, барбекю и допълнителна разходка с лодка: 25.00лв на човек
мин. 100.00лв - до 3-ма души, мин. 130.00лв - над 3-ма души
  * Максимален брой - 6 души

Офроуд сафариРазходка с лодка

Разходки около Солища:
#
#От Солища през село Стикъл за Гела. Попитайте местни хора за черния път до Стикъл. По пътя между Стикъл и Гела има беседка, от която започва пътека за връх Турлата и останки от древна крепост. Тук може да прекъснете разходката и да се върнете в Солища по асфалтовия път. Ако продължите по коларския път за Гела, може да се приберете обратно по асфалтовия път, който тръгва от автобусната спирка.
По-издържливите ентусиасти-пешеходци могат да продължат през месността Свети Илия и махала Заевите до Широка лъка. До параклиса “Свети Илия”в края на юли се провежда гайдарско Широка Лъканадсвирване, на което премерват сили майстори на гайдата не само от България. За гледката от там ще си спомняте дълго време, всяка нощ преди заспиване. Разходката може да продължи между 2 и 6 часа, в зависимост от това на кой етап ще решите да се върнете в Солища. Ако стигнете до Широка лъка през този маршрут, най-добре някой да ви чака с кола, за да се приберете обратно. Носете си плодове, вода и сух пакет с храна.
Има вариант да извървите пътя в обратна посока като започнете от село Широка лъка (докьдето някой да ви закара). До Гела следвате зелената маркировка, която започва от хотел Широка лъка над Музикалното училище.

#В северна посока, покрай ботаническата градина може да се слезе в Широка лъка по долината на р. Ослен.

#На юг слаба червена маркировка ви извежда, първоначално по черен път, а след това по пътека, до х. “Перелик”.

#Ако сте в Широка лъка, попитайте местните как да стигнете до параклиса „Свети Дух”. Построен е върху старо тракийско светилище и местните хора се лекуват като преспиват там. В Широка лъка не пропускайте да посетите етнографската изложба, уредена в бившия конак – последната стара красива сграда в посока Пампорово. Преди да се запътите натам, попитайте в центъра на селото у кого са ключовете. До 2007 година те се държат от бивш учител по литература, на възраст по-близо до 100 отколкото до 90 години. Може да се наложи да го извикате от нивата. Бай Никола е живият образ на онези “Даскали” от времето на Възраждането и с възрожденски плам ще одухотвори историята на Широка лъка, говорейки за експонатите, които сам е събирал, като за свои деца. Ако сте чужденци, ще говори на френски, дори и да не разбирате. Обърнете внимание на стария мост и църквата от другата му страна. Историята за нейното построяване е любима на широколъчани и на драго сърце ще ви я разкажат.

#Ако сте в района по време на учебната година, посетете Националното Музикално училище в Широка лъка. Може да попаднете на концерт на народна музика и танци или поне да погледате репетициите на децата.

#Хубаво кафе в Широка лъка се сервира малко след центъра в посока Пампорово в кафене”Portorico”.

#Ако тръгнете на изток от Широка лъка в посока Девин, след десетина километра от лявата си страна ще видите рибен ресторант покрай реката „Рибарска хижа”. Мястото е подходящо за дълъг обяд.

Добри идеи нали? А ето и такива за еднодневни екскурзии с до 1 час шофиране в едната посока
#
Час шофиране може да ви прозвучи дълго, ако сте на почивка, но си струва заради възможностите, които ви се откриват и природните чудеса в сърцето на Родопите, които ще видите. Не се чудете на множеството стопаджии – това е традиционен начин за предвижване в района, защото няма публичен транспорт. Ако сте отворени за сладка приказка – качете някой местен. Това е сгоден случай да се докоснете до колорита на тукашните хора и да научите повече неща за техния живот.

Хората, на които им липсват градските условия, могат да пътуват на запад в посока курорта Пампорово и град Смолян. Препоръчваме ви, обаче, три дестинации в източна и южна посока:

ДЕВИН

ТРИГРАД

ЯГОДИНА

Докоснете се до очарованието на Девин Триградското ждрело ще ви омая Ягодина - невероятната пещера
Вижте нашето предложение за Девин Вижте нашето предложение за Триград Вижте нашето предложение за Ягодина

За още идеи и информация за региона, посетете www.photosafaribg.com и www.rhodopi.com
#

 
www.thereddoorshouse.com# За запитвания и резервации - телефон +359 888 510 061; email: info@thereddoorshouse.com